Lessen

De pianoles in Studio Figaro

De pianoles in Studio Figaro

Pianoles

Pianoles is mogelijk voor iedereen vanaf 5 jaar. Het belangrijkste bij het pianospelen is motivatie en tijd. Wil je heel graag en heb je dagelijks een half uurtje tijd om te oefenen, dan is de kans van slagen heel groot. Of je veel talent hebt voor muziek of misschien wat minder, dat merk je pas als je een tijdje bezig bent.

Plezier en enthousiasme zijn de sleutelwoorden tijdens de lessen. In een stimulerende en vriendelijke sfeer begeleid  ik iedere leerling op zijn of haar muzikale pad. En dat kan variëren van uitsluitend klassieke muziek tot blues, pop, musical of een combinatie van alles.

Omdat de lessen individueel worden gegeven stel ik samen met de leerling een programma op met muziek die past bij de technische en muzikale vaardigheden van dat moment. Eigen ideeën en inbreng van de leerling worden zoveel mogelijk gehonoreerd. Er is geen vaste methode, dat hangt erg af van de leeftijd en mogelijkheden van de leerling.

In de lessen besteed ik aandacht aan akkoordenleer, vormleer, algemene muziekleer, het leren notenlezen, improvisatie en 4-handigspel.

Elk jaar zijn er 2 uitvoeringen, één voor de leerlingen onder de 21 – daarbij zijn de ouders en verdere familie welkom – en één voor oudere leerlingen. Deze zijn besloten, men speelt voor elkaar voor.

 

Zangles

Zangles is mogelijk voor iedereen vanaf 12 jaar. Wil je gewoon je stem ontwikkelen, zing je in een koor, wil je al die leuke musicalliedjes ook lekker kunnen zingen? Ben je hees na elke koorrepetitie, krijg je keelpijn als je iets te hard hebt meegezongen met je favoriete zanger of zangeres? Dan is het zinvol om zangles te nemen.

Ieder mens heeft een eigen stemgeluid en timbre en dat probeer ik zo goed mogelijk te ontwikkelen. Iemand met een lichte stem moet geen zware operarollen gaan zingen en een echte bas heeft vaak moeite met snelle loopjes. In de praktijk moet blijken waar jouw stem het meest geschikt voor is.

In de les wordt veel aandacht besteed aan een juiste ademtechniek, dat is de basis voor goed en klachtenvrij kunnen zingen. Een groot deel van de tijd besteden we aan techniek. Je moet vloeiend van hoog naar laag en omgekeerd kunnen zingen. Je moet beheersing krijgen over de plaatsing van de stem zodat de klank goed resoneert. Ook de uitspraak van de tekst, de verstaanbaarheid en de klinkerkleuring zijn belangrijke onderdelen van het goed leren zingen.

Het repertoire wordt afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de leerling.

 

Zangles en pianoles combineren

Ja, dat kan ook. Je zelf leren begeleiden op de piano is een groot voordeel. Dit is vooral geschikt voor leerlingen die pop willen zingen, voor klassiek is het minder geëigend.

Het accent ligt vooral op het leren spelen van akkoordenschema’s en het bedenken van passende begeleidingen bij het lied. Enige basiskennis van het pianospel is daarbij wel noodzakelijk.

 

Van blad leren zingen voor koorzangers

Een cursus van 10 weken waarin op eenvoudige wijze de beginselen van het van blad leren zingen worden geleerd.

De cursus is bedoeld voor volwassenen die zingen in een koor of zangles hebben, maar moeite hebben met het treffen van de juiste noten via bladmuziek en dit graag willen leren.

In groepen van maximaal 10 personen wordt aan de hand van het do re mi systeem geoefend met heel veel voorbeelden. Naast toontreffen wordt ook aandacht besteed aan ritme en muziektheorie. Het cursusboek is “Jongleren” van Silvère van Lieshout, dat al vele jaren succesvol is gebruikt in binnen- en buitenland.

De lessen vinden plaats in in Studio Figaro in Bergharen.

De totale kosten – inclusief het lesboek en stemvork – bedragen €125,00. Het cursusgeld dient betaald te worden bij aanvang van de cursus.

Op dit moment is er geen cursus, maar als u interesse heeft kunt u informatie opvragen.

 

Koorcoach / Koorworkshop

Studio Figaro is ook in te huren voor workshops met koren. In deze workshop die met het hele koor tegelijk of in afzonderlijke stemgroepen gegeven wordt is aandacht voor stemvorming, ademsteuntechniek, koorklank als geheel en vooral het goed luisteren naar elkaar.

Via diverse oefeningen en technische aanwijzingen wordt gewerkt aan de individuele stem als basis voor de totale koorklank. Al zingend en luisterend ervaart ieder koorlid dat kleine veranderingen grote gevolgen kunnen hebben voor de sound van het koor.

Op verzoek kunnen ook specifieke problemen aangepakt worden op stemtechnisch gebied die binnen het koor spelen.